Anasayfa Kurumsal Referanslar Ürünlerimiz İletişim
Ürünlerimiz / Yağlar
Genel Bilgiler:
Motor elemanlarını korur ve motorun ömrünü uzatır. Motor parçaları arasındaki sürtünmeyi azaltır. Kompresyonu arttırır. Motoru soğutur ve temizler. Yakıt ekonomisi sağlar.

Viskozite:
Viskozite, yağın akışkanlığa karşı direnci, yani kalınlığı anlamına gelmektedir. Yağ soğuk iken kalınlaşır, sıcak iken incelir.

Çok Dereceli Yağlar:
Çok dereceli yağlar, soğuk havada ince, sıcak havada kalın yağ gibi işlev görürler. Örneğin, 10W 40 geniş bir viskozite aralığını ifade etmektedir. 10 rakamı düşük sıcaklıktaki viskoziteyi ifade etmekte olup, "W"harfi İngilizce’deki kış kelimesinin ilk harfidir. 40 rakamı ise yüksek sıcaklıktaki viskoziteyi ifade eder.

Fiziki ve Kimyevi Özellikleri:
Yağlar çeşitli kimyasal katıkları ihtiva ederler. Katığın cinsine ve niteliğine göre yağın özelliği değişir.

Katık Türleri:

a) Dispersan katıklar: Hareket halindeki parçalar arasında oluşan tortu kütlelerini parçalayarak, yüzeylerde aşınma oluşmasının önlerler.
b) Deterjan katıklar: Motorun parçaları arsında oluşan pas, tortu, kül ve karbon birikintilerini yok ederler.
c) Korozyon önleyici katıklar: Kimyasal maddelerin motor parçaları üzerinde oluşturacağı aşınmayı önlerler.
d) D) Oksidasyon önleyici katıklar: Hava ile temas neticesinde motor parçaları üzerinde oluşabilecek paslanmayı önlerler.

Motor Yağı Çeşitleri:
Araç motorlarının farklı özellikler arz etmesinden dolayı, her motor üreticisinin ayrı yağ kalite sınıfı (şartnamesi) vardır. Dolayısıyla yağlar, bu kalite sınıflarını (şartnameleri) karşılayabilmek için farklı özelliklere sahiptir. Üretim aşamasında baz yağlara katılan kimyasal katıklar sayesinde bu farklı özellikler ortaya çıkar. Aynı amaçla kullanılan, ancak farklı markalara sahip iki madeni yağdan birinin diğerine göre daha kaliteli olabilmesi için, kullanılan katıkların daha üstün nitelikli olması ve söz konusu madeni yağın daha üst seviyedeki bir kalite sınıfını karşılaması gerekmektedir.

Kalite Sınıfları:
API (Amerikan Petrol Enstitüsü)’nın iki kalite sınıfı (şartname) kodu vardır. Benzinli motorlar için "S", dizel motorlar için "C" harfi kullanılır. Yağın teknik üstünlüğünü ifade eden harfler, "S" veya "C" kodlarından sonra, SG veya CD gibi yazılırlar. En üst seviyeli yağlar, SJ ve CG kalite sınıfına dahildirler. Yani SJ kalite sınıfındaki (şartnameli) yağ, SG kalite sınıfındaki (şartnameli) yağdan üstündür veya CG kalite sınıfındaki (şartnameli) yağ, CF kalite sınıfındaki (şartnameli) yağdan üstündür.

Sağlık ve Çevre:
Amaçlarına uygun olarak kullanıldıkları sürece sağlık için önemli bir tehlike yaratmazlar. Kullanan kişinin kendi sağlığı için göstermesi gereken normal özenin dışında özel önlem alınmasına gerek yoktur. Ancak madeni yağların ve greslerin uzun süreli temas halinde hassas bünyelerde deride kızarıklıklara neden olabilecekleri unutulmamalıdır. Bu durumda yağ ile temasa son verilmeli, bulaşan yer bol su ile yıkanmalıdır.
BP Kurşunsuz
BP Dizel
Süper Benzin
Normal Benzin
BP Dizel Katığı
BP Benzin Katığı
Yağlar
Marker
BP Gaz
Enerji Santralleri
BP Extra Fuel Oil
BP Kalorifer Yakıtı
HASAN KAVİ Akaryakıt Her Hakkı Saklıdır.© 2010                                              Designed_by medyatör